"I mötet mellan människor finns det en möjlighet att väcka den kraft och potential varje människa har inom sig. Genom närvaro och kontakt bygger vi tillsammans den tillit och öppenhet som möjliggör din utveckling."

Att gå i samtalsterapi

Samtalsterapi är ett samlingsnamn och det finns många olika inriktningar och därmed olika upplägg och tillvägagångssätt.

Det är bra för att vi är olika och har olika behov. Det som är hjälpsamt för en person kanske inte alls funkar för en annan. Det knepiga kan vara att välja vilken terapiform och till vem man vill vända sig.


Styrkan i mitt sätt att jobba med terapi, så som jag ser det, är att arbetet anpassas efter dig och det som får dig att känna dig trygg och lagom utmanad för att växa och utvecklas. Jag är utbildad i integrativ psykoterapi och använder inte en metod utan en samling av olika metoder och tekniker där samtalet och relationen mellan mig och dig är i fokus, men många olika verktyg erbjuds, såsom visualiserings- och meditationsövningar, Mindfulness, KBT (kognitiv beteendeterapi) samt olika kreativa metoder tex bild, målande och skrivande.

Vad pratar vi om?

Det beror på vad du har för önskemål och behov. Det är alltid det som styr när du går i terapi hos mig.

Men det är vanligt att vi rör oss i tre riktningar:


1. Här och nu. Vad som påverkar ditt välmående i livet idag som tex stress, relationer och personlighet. 

Kanske behöver du mer kunskap om hur du reglerar ditt nervsystem så att du får tillräckligt med återhämtning, lära dig om dina behov och få förståelse för vilka mönster du bär på. 


2. Utforskande av vad framtiden kan ge, hur du kan blomstra och leva din fulla potential. Att hitta din vilja och dina värderingar, vad som ger mening för att bli klar över vart du är på väg och vad du behöver på din personliga utvecklingsresa. 


3. Ibland behöver vi gå lite mer på djupet, ofta bär vi på gamla sår och obearbetade känslor som präglar oss än i dag, programmeringar som håller oss tillbaka eller påverkar våra känslor och hur vi hanterar livet. Med hjälp av olika tekniker kan vi komma åt det undermedvetna för att läka på djupet och transformera vår personlighet så att vi kan uppleva en större frihet och psykologisk flexibilitet. 

Hur går det till?

När du väljer att påbörja samtalsterapi hos mig, så börjar vi med att prata om dig, hur du mår och vad du behöver hjälp med. Det kan ta en eller flera gånger. Alla är vi unika och har olika behov kopplat till olika tider i livet, därför är detta så otroligt viktigt när man påbörjar en terapi. Det finns inte ett sätt som passar alla.


Till en början rekommenderar jag att vi träffas en gång per vecka, alternativt varannan vecka under en period, antingen online eller i min praktik, hur länge terapin pågår beror på dina behov och du själv avgör när du känner dig redo att avsluta, du kan alltså fortsätta så länge du vill.

PSYKOSYNTES - mitt förhållningssätt

Jag är dipl. Samtalsterapeut och Coach samt Par- och Relationsterapeut i transpersonell psykologi – psykosyntes och har en basutbildning i integrativ psykoterapi. Jag är även utbildad mindfulnesslärare. Psykosyntes är en helt fantastisk psykologi, med ett holistiskt och transpersonellt synsätt på människan där alla delar av att vara människa ryms och hänger ihop såsom tankar, känslor, kropp och själ. Psykosyntesen omfamnar modern vetenskap, västerländsk psykologi och tusenåriga österländska visdomstraditioner.


Den transpersonella terapin vilar på en människosyn som skiljer sig från andra former av terapi. Den har en djupare och mer omfattande människosyn, och ser på individen som mer än det personliga och vardagliga, att vårt medvetande är mer än ett isolerat ego, att vi är mer än våra kroppar och mer än vårt psyke. Med ett transpersonellt synsätt finns något heligt i varje människa och den upplevelsen kan ge en känsla av djupare samhörighet, en känsla av meningsfullhet, enhet och syfte i tillvaron. Det finns också en tro på utveckling och transformation hos varje individ eftersom teorin vilar på en bild av att det i varje människa finns en läkande kraft.


I dagens sekulariserade samhälle finns inte längre religionen lika naturligt för oss som ett uttryck för andliga frågor, men i oss människor finns ändå en längtan efter det heliga, och behovet av sekulariserad andlighet är stort hos många. Psykosyntesen ser längtan efter andlighet hos människan som en önskan att leva i mer kontakt med det högre omedvetna, med Självet, och vårt autentiska jag.


Men psykosyntes är mycket mer än ett förhållningssätt, det är en integrativ psykoterapi med många metoder tillgängliga. Integrativ terapi innebär att olika teorier och tekniker används så som psykodynamiska, kognitiva, behavioristiska samt meditativa och kreativa metoder, som vävs samman till en unik enhet för varje klient. Psykosyntesen har rötterna i den psykodynamiska traditionen, där betydelsen av det förflutna, det omedvetnas inflytande och de psykologiska försvaren har en central roll. För att nå vår potential och uppnå välmående behöver vi ibland hjälp med att gå till de mörkare delarna inom oss, våra skuggsidor och möta de rädslor och försvar som blockerar eller håller oss tillbaka.


Många av våra psykologiska försvar skapas tidigt under barndomen och är kopplade till våra anknytningsmönster. Anknytningsmönstren följer oss genom livet i alla våra nära relationer, men dessa mönster är möjliga att läka och förändra, tex i psykoterapi. I psykosyntesterapi är därför arbete med det inre barnet ofta centralt, liksom arbete med de delpersonligheter som uppstår ur de anpassningar barnet gör när den autentiska personligheten inte kan utvecklas i sin helhet. De ”sår” som uppstår i den inre utvecklingen och som gör att vi utvecklar ett falskt själv, har i syfte att skydda det autentiska jaget och att i så hög grad som möjligt ge oss närhet till våra anknytningspersoner.


Det verkliga självet finns som en medfödd kraft eller potential hos människan, redo att förverkligas om förutsättningarna är tillräckligt trygga i de nära relationerna. En autentisk personlighet kan bara växa fram och förverkligas i relation till någon som förstår oss och kan spegla oss. Vi behöver bli speglade i allt vi är, vilket det är få av oss som blivit. Det som inte blir speglat lär vi oss att dölja, det innebär att vi döljer delar av vårt autentiska jag och anpassar vårt beteende för att bevara relationen till anknytningspersonerna, följden blir en otrygghet och en ängslan, en grundångest, vilket kan skapa en känsla av existentiell ensamhet och meningslöshet.

I psykosyntesterapi är den terapeutiska relationen viktig, jobbiga känslor som inte delas med en annan riskerar att bli överväldigande och skapa en känsla av ensamhet och skam, och omvänt, att bli sedd och hörd och förstådd för den unika person klienten är och de känslor individen har skapar en känsla av mening och upphäver den existentiella ensamheten.

"Samtalsterapin hos Jessica har varit till otroligt stor hjälp för mig,

för att förstå mig själv och läka mina sår. Ibland lättsamt och ibland mer tungt,

helt på mina villkor, med en självklar närvaro och förståelse varje gång!"

/Kvinna 24 år

Vi ses online eller

på min mottagning

Jag tar emot dig online via zoom eller på min mottagning i Ängadalen. Det går bra att varva digitala sessioner, med fysiska besök, du väljer vad som passar dig bäst. Jag rekommenderar att boka 90 min vid ett första besök, annars väljer du 60 eller 90 min inför varje nytt besök. 

Priser samtalsterapi:

60 min 990 kr

90 min 1190 kr

Jag var väldigt sliten och hade utmattningssymptom och ett tungt emotionellt bagage.

Det kändes tryggt med Jessica som person och hennes kompetens. Genom våra samtal har jag fått en bättre förståelse för den jag är, hur jag fungerar och vad jag har för behov.

/Kvinna 4o år


Läs om en förälders upplevelse av samtalsterapi för

sitt barn med depression och ångest:

Hur upplevde du som förälder samtalsterapin?

Det kändes som att krypa upp i en stor varm och skyddande famn, eller att svepas in i en tjock yllefilt framför brasan efter en vandring i höststormen.

Varför sökte ni hjälp?

Vi kom till Jessica med stor uppgivenhet efter att ha kämpat och kämpat för att min dotter skulle få hjälp av BUP. Hela resan för att hjälpa henne med hennes mående var som att dunka huvudet i en stenvägg, eller att skrika och vråla för döva öron. Jag hade gett upp hoppet om vården och fick tips och rekommendation av vänner att vända mig till Ängadalens Hälsa. Vilken lycka! Jessica är engagerad, professionell, kunnig och empatisk. När min dotter fick krypa upp i hennes stora fårskinnsfåtölj och mötas av en terapeut som bryr sig på allvar, långt bortom de fyrkantiga jobb-beskrivningar som andra ”professionella” hänvisar till, då hände någonting inom henne - hon kände sig omtyckt, viktig och lyssnad till. Jag kan inte i ord förklara den tacksamhet jag känner och alltid kommer att känna över att min dotter fått möjlighet att utvecklas och lära sig om sig själv av en kunnig och mänsklig terapeut, som bryr sig på riktigt.

Vad har du lärt dig eller fått hjälp med som förälder?

Jag har lärt mig jättemycket. Jag fick vara delaktig i vissa delar av terapin, vilket hjälpte oss att få gemensamma ord och uttryck för att förstå hur depression påverkar en människa. Jag tror också att det var väldigt viktigt för min dotter att veta att jag fått samma information och kunskap och att hon inte behövde försöka få mig att förstå vad som hände inom henne, eftersom det kan vara svårt att hitta orden och beskriva det, speciellt när man är tonåring. Jag har stort förtroende för Jessica som terapeut, hon tar naturligt en sådan roll att man känner att hon på djupaste allvar vill ge både mig och min dotter verktyg för att livet ska vända till det bättre. Jag skulle aldrig tveka, å det allra varmaste, att rekommendera detta till vem som än behöver stöd och hjälp. Så finns det en ung tjej som kämpar med dålig självkänsla och som gärna ser sig själv i en nattsvart kontext, vet jag att det finns en stor mjuk fårskinnsfåtölj vid en sprakande brasa och ett par öron som uppmärksamt lyssnar och en Jessica som med stor medkänsla, i kombination med stor kunskap och ett stort engagemang, finns där för detta barn. Jag önskar alla den möjligheten!


/Mamma till tjej 16 år

unsplash