SAMTALSTERAPI

Vad innebär det att gå i samtalsterapi? 

Samtalsterapi är ett samlingsnamn och det finns många olika inriktningar och därmed olika upplägg och tillvägagångssätt. På gott och ont. Det är bra för att vi är olika och har olika behov. Det som är hjälpsamt för en person kanske inte alls funkar för en annan. Det knepiga kan vara att välja vilken terapiform och till vem man vill vända sig.


Styrkan i mitt sätt att jobba med terapi, så som jag ser det, är att arbetet anpassas efter dig och det som får dig att känna dig trygg och lagom utmanad för att växa och utvecklas. Jag använder inte en metod utan en samling av olika metoder och tekniker där samtalet är i fokus men många olika verktyg erbjuds, såsom visualiserings- och meditationsövningar, Mindfulness, KBT (kognitiv beteendeterapi) samt olika kreativa metoder tex bild, målande och skrivande.  

Hur går det till?

När du väljer att påbörja samtalsterapi hos mig, så börjar vi med att prata om dig, hur du mår och vad du behöver hjälp med. Det kan ta en eller flera gånger. Alla är vi unika och har olika behov kopplat till olika tider i livet, därför är detta så otroligt viktigt när man påbörjar en terapi. Det finns inte ett sätt som passar alla.


Till en början rekommenderar jag att vi träffas en gång per vecka, alternativt varannan vecka under en period, hur länge terapin pågår beror på dina behov och du själv avgör när du känner dig redo att avsluta, du kan alltså fortsätta så länge du vill.

Vad pratar vi om?

Många som påbörjar samtalsterapi uttrycker att de mår dåligt psykiskt, de upplever att de saknar glädjen eller meningen i livet, kanske utan att förstå varför. Eller att de känner sig stressade och har fått olika fysiska eller psykiska besvär såsom oro, ångest eller depression. Kanske förstår man varför man mår dåligt men har svårt att hitta verktygen att hantera det och ta sig ur det på egen hand.


Så svaret är att det beror på vad du kommer med för önskemål och behov. Men det är vanligt att vi rör oss i tre riktningar:


1. Här och nu och det som påverkar dig i livet idag, så som livsstil, livspusslet, relationer och sysselsättning.

2. Det kan handla om att fundera framåt för att hitta vilja, drivkraft, motivation, mening och att bli klar över vart du är på väg och vad som är viktigt för dig.

3. Kanske finns det saker i dåtiden som fortfarande präglar dig och ditt mående på ett negativt sätt, det kan vara minnen eller trauman eller bara allmänt jobbiga händelser som dyker upp i tankarna och är svåra att släppa, då finns också möjlighet att få hjälp att bearbeta detta.

Min praktik i Ängadalen

En bild från mitt samtalsrum.

Det är här jag tar emot dig som klient. Vid ruskigt väder sprakar en brasa i kakelugnen bredvid. 


Jag erbjuder även samtalsterapi online. 

Priser samtalsterapi:

60 min 990 kr

90 min 1190 kr

Några klienter berättar:

Klient: Kvinna 40 år

Vad är din upplevelse av att gå i samtalsterapi?

Det var skönt att kunna prata om sådant som har känts svårt att prata med mina närmast anhöriga om. Skönt att bli lyssnad på, på riktigt utan att behöva tänka på hur det tas emot av den som lyssnar.

Vad kom det sig att du började?/ Vad behövde du hjälp med?

I perioder blev jag rädd för mina egna tankar och känslor, det kändes som jag ”föll ner i mörka hål”.

Jag kände mig annorlunda och överkänslig när känslorna blev så starka.

Vad tycker du att du fått för resultat av terapin? / Vad har du lärt dig?

Jag förstår mig själv mycket bättre nu och varför jag reagerar som jag gör ibland. Jag förstår även min omgivning bättre nu. Det viktigaste är nog att jag lärt mig att jag inte är ”känslomässigt konstig” vilket jag nog visste tidigare men hade svårt att känna det och tro på det.

Klient: Man 45 år

Vad är din upplevelse av att gå i samtalsterapi?

Jag har gjort många självinsikter och lärt mig intressanta och hjälpsamma tankesätt. Jag har fått många verktyg för framtiden.

Vad kom det sig att du började?/ Vad behövde du hjälp med?

Jag hade problem med panikångest, stress och relationsproblem och till slut drabbats

av utmattningssyndrom.

Vad tycker du att du fått för resultat av terapin? / Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig att känna igen symptom och känna signaler och jag har fått verktyg och strategier att hantera det på ett bättre sätt.

Klient: Tjej 16 år

Vad är din upplevelse av att gå i samtalsterapi?

Det var intressant och lärorikt att gå i samtalsterapi, jag har blivit nyfiken och vill lära mig ännu mer om mig själv.

Vad kom det sig att du började?/ Vad behövde du hjälp med?

Jag sökte hjälp för depression och ångest och jag ville lära mig att hantera mig själv och andra.

Vad tycker du att du fått för resultat av terapin? / Vad har du lärt dig?

Jag har fått en djupare förståelse för mig själv och andra och jag mår mycket bättre mentalt sedan jag började.

Läs om en förälders upplevelse av samtalsterapi för sitt barn med

depression och ångest:


Hur upplevde du som förälder samtalsterapin?

Det kändes som att krypa upp i en stor varm och skyddande famn, eller att svepas in i en tjock yllefilt framför brasan efter en vandring i höststormen.

Varför sökte ni hjälp?

Vi kom till Jessica med stor uppgivenhet efter att ha kämpat och kämpat för att min dotter skulle få hjälp av BUP. Hela resan för att hjälpa henne med hennes mående var som att dunka huvudet i en stenvägg, eller att skrika och vråla för döva öron. Jag hade gett upp hoppet om vården och fick tips och rekommendation av vänner att vända mig till Ängadalens Hälsa. Vilken lycka! Jessica är engagerad, professionell, kunnig och empatisk. När min dotter fick krypa upp i hennes stora fårskinnsfåtölj och mötas av en terapeut som bryr sig på allvar, långt bortom de fyrkantiga jobb-beskrivningar som andra ”professionella” hänvisar till, då hände någonting inom henne - hon kände sig omtyckt, viktig och lyssnad till. Jag kan inte i ord förklara den tacksamhet jag känner och alltid kommer att känna över att min dotter fått möjlighet att utvecklas och lära sig om sig själv av en kunnig och mänsklig terapeut, som bryr sig på riktigt.

Vad har du lärt dig eller fått hjälp med som förälder?

Jag har lärt mig jättemycket. Jag fick vara delaktig i vissa delar av terapin, vilket hjälpte oss att få gemensamma ord och uttryck för att förstå hur depression påverkar en människa. Jag tror också att det var väldigt viktigt för min dotter att veta att jag fått samma information och kunskap och att hon inte behövde försöka få mig att förstå vad som hände inom henne, eftersom det kan vara svårt att hitta orden och beskriva det, speciellt när man är tonåring. Jag har stort förtroende för Jessica som terapeut, hon tar naturligt en sådan roll att man känner att hon på djupaste allvar vill ge både mig och min dotter verktyg för att livet ska vända till det bättre. Jag skulle aldrig tveka, å det allra varmaste, att rekommendera detta till vem som än behöver stöd och hjälp. Så finns det en ung tjej som kämpar med dålig självkänsla och som gärna ser sig själv i en nattsvart kontext, vet jag att det finns en stor mjuk fårskinnsfåtölj vid en sprakande brasa och ett par öron som uppmärksamt lyssnar och en Jessica som med stor medkänsla, i kombination med stor kunskap och ett stort engagemang, finns där för detta barn.

Jag önskar alla den möjligheten!


/Mamma till tjej 16 år


unsplash